0

Alkonykapcsolók

Az alkonykapcsolók olyan elektromos alkatrészek, amelyek önállóan nyitnak és zárnak egy áramkört. Az adott állapot a környezeti fényerősségtől függ, amelyet a alkonykapcsoló egy fototranzisztor vagy fotodióda segítségével mér. Ha a fényerő egy bizonyos küszöbérték alá csökken, a kapcsoló bezárja az áramkört, és a következő alkatrészek áramellátása megszűnik. Az időzített kapcsolókhoz képest a alkonykapcsolók a fényérzékelőnek köszönhetően a fényerőre reagálnak, nem pedig az órákra vagy időzítőkre. A szürkületkapcsolónak számos előnye van az időkapcsolókkal szemben, különösen a szabadban, mivel évszaktól függetlenül használható. Így a kültéri világítás automatikusan a szürkület idejéhez igazodik, míg az időzítőket folyamatosan újra kell programozni.


alkonykapcsoló, alkonyat kapcsoló
Rendezés:

Hogyan működnek az alkonykapcsolók?
 

A szürkületkapcsolók beépített fényérzékelővel rendelkeznek, amely méri a környezeti fényerőt. Ezt a lux mértékegységgel jelöljük. Az érzékelő érzékenysége néhány kapcsolóval szabályozható. Így egyedileg meghatározható, hogy milyen fényviszonyok mellett záródik az áramkör, és például lámpák vagy halogénlámpák kapnak áramot.

 

Ezenkívül sok alkonykapcsoló rendelkezik időzítővel, amely meghatározza, hogy mikor kell újra megnyitni az áramkört. Ez még nagyobb rugalmasságot biztosít, mivel a világítás nem csak a hajnal beköszöntével, hanem például két óra sötétedés után is kikapcsol. Ez egyrészt csökkenti az energiafogyasztást, másrészt csökkenti a környezet fényszennyezését.

 

Azt is fontos megjegyezni, hogy a legtöbb alkonykapcsoló úgynevezett kapcsolási késleltetéssel működik. Különösen hasznos a kapcsolót érő rövid ideig tartó fényhatások kompenzálásában. A kapcsolási késleltetés megakadályozza, hogy az érintkezőkapcsolót például az autó fényszóróinak fénykúpjai vagy hirtelen sötét árnyékok működésbe hozzák.

 

Gyakran több lámpatestet is gond nélkül lehet egyetlen alkonykapcsolóval vezérelni. Fontos azonban biztosítani, hogy a kapcsoló megengedett kapcsolási kapacitását ne lépjék túl. Ellenkező esetben fennáll a rövidzárlat vagy a készülék meghibásodásának veszélye.

 

Hol alkalmazhatóak az alkonykapcsolók?

Az alkonykapcsolók sokféleképpen használhatók. Különösen gyakran használják őket a kültéri világításban. Megvilágíthatják például a házak homlokzatát vagy olyan feliratokat, amelyek egyébként nem lennének láthatók a sötétben. Különösen alkalmasak kültéri reklámok, például plakátok vagy bannerek megvilágítására is. A karácsonyi szezonban gyakran használt dekoratív világítás szintén vezérelhető a kapcsolókon keresztül.

 

A szürkületkapcsolók azonban beltérben is használhatók. Például a kirakatokat éjszakára is ki lehet világítani, vagy az üzlethelyiségeket minimális megvilágítással lehet ellátni. Erre a célra alkalmasak az úgynevezett beépített szürkületkapcsolók, amelyeket utólag, azaz az első elektromos szerelés után szerelnek be.

 

Ideiglenes megoldást kínálnak az aljzathoz csatlakoztatott alkonykapcsolók. A foglalat és a lámpa vagy más világítás között váltanak, hogy a környezeti fényerő függvényében szabályozzák azt.

 

Számos más lehetséges alkalmazás is elképzelhető, amelyek szintén a beépített időzítővel való kombinációból adódnak. Ha például a kültéri elemeket csak az esti órákban kell megvilágítani, az időzítővel ellátott alkonykapcsolók úgy állíthatók be, hogy a kívánt időpont után egyszerűen kikapcsolnak, és így az éjszaka hátralévő részében nem aktívak.

 

Mit kell figyelembe vennem a telepítés során?


A tartósan telepített alkonykapcsolók beszerelését villanyszerelőnek kell elvégeznie. Mivel itt akár 230 voltos feszültséget is használnak, a helytelen kezelés komoly sérülésveszélyt jelent. Ezért mindig tartsa be a mellékelt használati utasítást, és bizonytalanság vagy probléma esetén forduljon szakemberhez.

 

Alapvető fontosságú, hogy az alkonyatkapcsolót a megvilágítandó területen kívül helyezzék el. Ellenkező esetben aktiválhatja vagy deaktiválhatja magát. Így a beépített kapcsolási késleltetéssel rendelkező kapcsolók a beállított késleltetési időintervallum után folyamatosan be- és kikapcsolnak.

 

A kapcsolási késleltetés segíthet megakadályozni, hogy a világítási rendszer folyamatosan be- és kikapcsoljon. A kapcsolók fényérzékelői nagyon érzékenyek, és például a sötét árnyékokra vagy egy elhaladó autó fényére reagálnak. Annak megakadályozására, hogy az érzékelő minden egyes alkalommal, amikor a környezeti fényerő hirtelen változik, az integrált kapcsolási késleltetés beállít egy minimális időt, amely után az érintőkapcsoló reagál. Így már néhány perces késleltetési időközzel is megakadályozható, hogy az áramkör folyamatosan zárva és nyitva legyen.

GYIK

Hogyan állítható be az alkonykapcsoló?

Az egyszerűbb kivitelek előre beállított fix értékekkel bírnak, vannak állítható kivitelek és elérhető a kínálatunkban időzítős és programozható időkapcsolóval ellátott kivitel is.

Van 12 Voltos alkonykapcsoló?

Igen, a Kemo 190953 alkonykapcsoló 12V DC üzemű.

 

Kosár tartalma
Vásároljon még 29 999 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Vásároljon még 29 999 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Tovább a kosárhoz