0

Kétoldalú ragasztó eltávolítása

2023. március 9., csütörtök 17:03

Amikor el kell távolítanod a kétoldalas ragasztószalagot, hamar kétségbeesel, mert nem tudod, hogyan távolítsad el az utolsó maradékot. Attól függően, hogy milyen felületre ragadt a szalag, a problémára különböző megoldások léteznek, amelyeket szeretnénk bemutatni

Ha két tárgyat vagy felületet szeretnél összeragasztani akkor jó megoldás lehet a kétoldalú ragasztószalag. A folyékony ragasztóval szemben a kétoldalas ragasztószalag előnye, hogy nem folyik és nem hagy maszatos széleket, különösen a gyártás során.

De nemcsak a kézműiparban, hanem a háztartásokban is használják. A kétoldali ragasztás optimális tartást biztosít, és lehetővé teszi a kisebb háztartási elemek összeszerelését vagy javítását. Így akár könnyű vagy közepes súlyú képek is rögzíthetők a falra a kétoldalas ragasztószalag segítségével, elkerülve ezzel a csúnya lyukak fúrását.

A megfelelő minőség biztosítása érdekében mindig kiváló minőségű ragasztószalagot kell használni, amelyet különösen jó tartás jellemez. Ha azonban egy idő után vissza akarja oldani a ragasztást, felmerül a kérdés, hogyan lehet eltávolítani a kétoldalas ragasztószalagot.

Az eltávolításban segítség lehet még a matrica eltávolító spray is.

 

Kétoldalas ragasztószalag eltávolítása – mi a helyes módszer?

 

Kétoldalú ragasztó eltávolításaAmikor el kell távolítanod a kétoldalas ragasztószalagot, hamar kétségbeesel, mert nem tudod, hogyan távolítsad el az utolsó maradékot. Attól függően, hogy milyen felületre ragadt a szalag, a problémára különböző megoldások léteznek, amelyeket szeretnénk bemutatni.

Sok módszert hallani ami segíthet de érdemes óvatosnak lenni mert könnyen megsérthetjük a felületet. Amik segíthetnek: a sav feloldhatja a ragasztót és általában a legtöbb háztartásban megtalálható az ecet vagy a citrom(lé). Be kell itatni vagy áztatni a ragasztót és könnyen eltávolítható a maradék ragasztó. Ezek azért barátságos anyagok mert nem hagynak kellemetlen szagokat. A másik megoldás, hogy a szikével vagy spaklival lekaparjuk a ragasztót ez azonban a legtöbb esetben a sérülés veszélye miatt nem jöhet szóba. Azonban vannak még más lehetőségek is.

 

Kétoldalú ragasztó eltávolítása üvegről

 

Először is, próbálja meg eltávolítani a szalag minél nagyobb részét az ablakról. Gyakran marad némi ragasztó.

Először fújjad be ablaktisztítóval, majd szivaccsal mossad le a maradékot. Ha ez nem működik a kívánt módon, akkor a ragasztómaradványt sütőolajjal vagy sminklemosó olajjal kell átitatni.

Végül a területet dörzsöld be alkohollal és puha ruhával addig lehet polírozni, amíg a ragasztószalag és az olaj maradék nélkül eltávolításra nem kerül.

 

Kétoldalú ragasztószalag eltávolítása falról és ajtóról

 

A ragasztószalag ajtókról és falakról történő eltávolításakor először hajszárítót használhatsz. Ehhez állítsad a hajszárítót közepes vagy magas hőfokozatra, és tartsad a szalag felé néhány centiméterre a szalagtól.

Egy idő után a ragasztószalagot körömmel vagy késsel el kell tudni távolítani. Ha a módszer után marad ragasztó, akkor kezeljed ezt a területet víz, ecet és szappan keverékével. Ehhez keverj össze vizet körülbelül egyhatodnyi ecettel és néhány csepp folyékony szappannal. Az oldatot ezután egy szivacs segítségével lehet felvinni.

Alternatívaként a szupermarketekben és barkácsáruházakban kapható szennyeződés radír is használható - de akár hagyományos radírral is érdemes próbát tenni-, amelyet csak meg kell nedvesíteni vízzel.

 

Kétoldalú ragasztó eltávolítása a fáról

 

Ha ragasztómaradványokat szeretnél eltávolítani fáról, először is fontos tudni, hogy a fa kezelt vagy kezeletlen.

Ha a fa kezeletlen, ne használjon például olajokat, mert azok foltokat hagyhatnak. Elvileg a maradványok, például az ajtókon és a falakon, jól eltávolíthatók hajszárító hőjével.

 

Kétoldalú ragasztószalag eltávolítása a csempékről

 

A csempéken lévő különösen makacs ragasztómaradványok esetében például a legtöbb esetben alkohol használható.

Figyelembe kell azonban venni a csempe anyagát, mivel ellenkező esetben elszíneződések léphetnek fel. Lehetséges alkoholok például a körömlakklemosó vagy a lakkbenzin.

A kétoldalas ragasztószalag eltávolítása viszonylag egyszerű, mint láthatod, de néhány szempontot figyelembe kell venni. Néhány megszorítással alapvetően a hő, víz, olajok, alkohol sorrendet kell követnie minden anyag esetében.

 

Kétoldalú ragasztó eltávolítása a padlóról és parkettáról

 

Mielőtt a padló tisztítására vállalkozna, kellőképpen tájékozódnia kell az anyagokról és a megengedett szerekről, hogy megelőzze az esetleges elszíneződést. A kétoldalas  ragasztószalag eltávolításához szükséges tisztítószerek megvásárolhatók a szupermarketekben vagy a barkácsáruházakban.

A fára vagy parkettára ragasztott kétoldalas ragasztószalagot először hajszárítóval kell felmelegíteni. Ezután a kétoldalas ragasztószalag eltávolítható. Ha ragasztómaradvány marad a felületen, azt vajjal kell bekenni, és papírtörlővel kell letakarni. Ezután hagyja ázni néhány órán át, lehetőleg egy éjszakán át. Másnap a vajmaradványt a ragasztóval együtt letörölheti.

Ezek mind ötletek amelyek sikere több mindentől is függhet:

Ha a ragasztószalagot csak rövid ideig alkalmazzák, például vásárokon és rendezvényeken, léteznek speciális kétoldalas ragasztószalagok, amelyek gyorsan és egyszerűen eltávolíthatók. A tartós ragasztáshoz erős és tartós kétoldalas ragasztószalagokat használnak. Ezeket nehéz eltávolítani. Ha a ragasztószalag tartósan ki volt téve napsugárzásnak akkor az is nehezítő körülmény gyakran csak mechanikai úton távolítható el.

 

 • 3M Kétoldalas ragasztószalag, Szélesség: 19 mm; 0,6 mm vastag, akril, szürke, max. 110 °C, 5 méter
  Új termék
  Kifutó termék
 • 3M Kétoldalas ragasztószalag, Szélesség: 19 mm; 1 mm vastag, akril, áttetsző, -35-90 °C
  Új termék
  Kifutó termék
 • EMOS Akril kétoldalú ragasztószalag 12/3
  Új termék
  Kifutó termék

  Raktáron, szállítás 48 órán belül

  600 Ft
 • A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk
  Kosár tartalma
  Vásároljon még 29 999 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
  Tovább a kosárhoz