0

Induktív és kapacitív érzékelők

Kínálatunkban különböző induktív és kapacitív érzékelőket találhat meg az ipar számára, és amelyek lehetővé teszik a termelés hatékonyabb és pontosabb működését. Az érzékelők különböző alkalmazási területekhez készülnek, például a pozíció- és mozgásérzékeléstől az elválasztásig és az azonosításig. A tokozott kapacitív és induktív érzékelők alkalmasak a széles körű alkalmazásra a különböző ágazatokban, például az autóiparban, az élelmiszer- és italgyártásban, a csomagolóiparban és az anyagmozgatásban vagy gépgyártásban. Az általunk forgalmazott érzékelők magas minőségű alkatrészekből készülnek, amelyek garantálják a megbízható működést és hosszú élettartamot. Az érzékelők kis méretűek és könnyen telepíthetők a különböző gépekbe és folyamatokba, így gyorsan telepíthetők, karbantarthatók.

A közelségérzékelő a fémtárgyakat a tárgyakkal való fizikai érintkezés nélkül érzékeli. A működési elvtől függően a közelítéskapcsolók nagyjából három kategóriába sorolhatók: A nagyfrekvenciás oszcillációs típus, amely elektromágneses indukciót használ (induktív érzékelő), a mágneses típus, amely mágnest használ, és a kapacitív típus, amely a kapacitás változását érzékeli (kapacitív érzékelő).

Olvasd el blogcikkünket a kapacitív és az induktív érzékelőkről!

Rendezés:


Mi az induktív érzékelő?

Az induktív érzékelő egy érintkezés nélküli kapcsoló, amely a mérési mezőjében lévő fémekre (elektromosan vezető anyagokra) reagál. 

 

Hogyan működik az induktív érzékelő?

Az oszcillátor elektromágneses váltakozó mezőt hoz létre az aktív felületen. Amikor egy működtető anyag (fém) megközelíti az aktív felületet, az oszcillátorban áramváltozás következik be. Ez a tárgyban keletkező örvényáramok indukciójából adódik, amelyek energiát vonnak el az oszcillátorból. Az oszcilláló áramkör áramának változása egy Schmitt-trigger segítségével kapcsolja a bináris érzékelők kimeneti fokozatát. A mérőérzékelők esetében ez a tárgy távolságától függően analóg kimeneti jellé alakul át. Az induktív érzékelő működési elve és felhasználási terelete miatt hívják közelítéskapcsolónak vagy közelítésérzékelőnek is.

 

Hogyan épül fel az induktív kapcsoló?

Az induktív érzékelő felépítése négy blokkra osztható:

  • 1. Aktív fekioldó lület (tekercs ferritmaggal)
  • 2. oszcillátor
  • 3. Trigger szint (szakasz)
  • 4. Kimeneti szakasz (végfokozat)

Kapacitív érzékelő

Jelenlétellenőrzés és távolságmérés nagyon kis tartományban

A kapacitív érzékelő ideálisan alkalmas a jelenlét ellenőrzésére és a távolságmérésre nagyon kis tartományban. Az értékek nanométeres pontossággal meghatározhatók. Az érzékelők ezért az alkalmazások széles körére alkalmasak. Ezeket például okostelefonok érintőképernyőiben, pásztázó alagútmikroszkópokban vagy összeszerelő rendszerekben használják.

Kapacitív érzékelő működése

A kapacitív szenzorok az ideális lemezkondenzátor elvén működnek. Az egyik lemez maga az érzékelő, a másik pedig a szemben lévő mérendő tárgy. A két lemez között elektromos mező jön létre. A szerkezet körül egy védőgyűrű biztosítja, hogy az elektromos mező a lehető leghomogénebb legyen. Ha egy test a mezőre kerül, akkor a két lemez közötti távolság megváltozik. Ez mérhető.

A mérési módszer - hogyan mér egy kapacitív közelítéskapcsoló?

A két lemez, mint elektromosan vezető testek, töltésmennyiséget (Q) tárolnak. E töltésmennyiség és az elektromos feszültség (U) közötti arányt nevezzük kapacitásnak (C). C = Q/U.

A kapacitív érzékelőben a töltés mennyisége a lemezek vagy elektródák méretétől (A), valamint a dielektrikum anyagától (a lemezek közötti tér, amelyben az elektromos mező fennáll) függ. Az e ("dielektromos állandó") a dielektrikum permittivitását ("elektromos mezőkre való áteresztőképességét") jelöli. A feszültség a két lemez közötti távolság (d) reciproka. A kapacitív érzékelő ezért a következő képlet szerint számol: C = eA/d.

Ideális példa a mérési módszerre: az e a vákuum esetében "1" értékű, és pontosan ezt a körülményt használja ki az érzékelő. Minden más anyagnak nagyobb a dielektromos állandója. Ha tehát egy másik anyag kerül az elektromos mezőbe, a kapacitás megnő, ahogy a fenti képlet mutatja. Az érzékelő válaszol. A féktárcsák kopásának mérésére például kapacitív érzékelőket használnak. Ezek a használat során minimálisan deformálódnak. A lemez az elektromos mezőbe dudorodik - ennek következtében a kapacitás megnő, és az érzékelő meghibásodik. (A levegő e-értéke 1,00059. Minden más anyag dielektromos állandója még mindig nagyobb).

Hasonlóan működik az érintőképernyővel is - most egy kapacitív nyomásérzékelőt használnak, amely impulzusgenerátorként működik. Az üvegre gyakorolt enyhe nyomás hatására a membrán a dielektrikumba kerül. A változás regisztrálásra kerül, és megadjuk a kívánt parancsot, például egy alkalmazás megnyitását.

 

GYIK

Az érzékelők raktáron vannak?

Igen, a termékek jelentős része elérhető 24-48 órás kiszállítással raktárunkból.

Induktív vagy kapacitív érzékelőre van szükségem?

A kérdésre választ kaphatsz bejegyzésünkben ahol bemutatjuk a két típust.

 

 

Kosár tartalma
Vásároljon még 29 999 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Vásároljon még 29 999 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Tovább a kosárhoz