0

Túlfeszültség levezetők és túlfeszültség védelem

2022-11-15 15:46

Röviden összeszedtük az általános tudnivalókat a villámvédelmi levezetőkről.

Mi a túlfeszültség levezető? És mitől véd meg?

Minden túlfeszültség ami a 230V hálózati feszültség felett van. A túlfeszültség levezető ezektől a hálózati tüskéktől védi meg az eszközeinket. Ezek a túlfeszültségek a legtöbb esetben csak pillanatnyi ideig fennálló több ezer Amperes villámcsapás okozta áramerősségek.

 

Milyen fokozatok vannak?

A levezetőknek 3 fokozata van, az 1-es és a 2-es fokozat véd meg a nagyobb áram és feszültségtartományoktól, mint pl. amit a villám generál. A 3-as fokozat a finomvédelem mely az érzékenyebb elektronikai eszközöket védi meg. Egy kisebb áramú rövid kis zárlat keletkezik, amelytől egy varisztor véd meg ami kipukkan vagy szakadásba megy át. A fokozatok különböző levezető képességgel rendelkeznek amelyek kA-ben vannak meghatározva. Az 1-es és 2-es fokozat (5)-7-12,5 kA levezető képességű betétek lakások és kisebb irodák védelmére javasoltak. Az első két fokozat általában egybe van építve. Vannak az úgynevezett szikraközös túlfeszlevezetők amelyeket ipari környezetben használnak. Ezek levezető képessége akár 100 k Amper is lehet.

 

Van olyan helyzet amikor nem ajánlott túlfeszültség levezetőt használni? És van olyan eszköz/berendezés amely nem vagy kevésbé érzékeny a túlfeszültségekre?

Mindent érdemes védeni. Mert ha nem építünk ki védelmet akkor nincs is esély arra, hogy megvédjük eszközeinket. Minél több energiát le tudunk vezetni annál nagyobb az esély a védelemre. Egy fűtőbetétes eszköz nem annyira érzékeny mint például számítógép.

 

Mi a teendő, ha a közelben van egy magas épület vagy villámhárító ahova gyakran becsap a villám és tönkre mennek az eszközök?

Ott ahol a közelben van villámhárító minden esetben érdemes B+C (1+2) fokozati védelmet beépíteni.

Ajánlott termék amely mind a 3 védelmi fokozatot tartalmazza: Kiwa 81204

Ezen felül nem mindegy, hogy légkábeles vagy földkábeles a betáplálás. Légkábeles betáplálásnál nagyobb a kockázat ezért ebben az esetben 2+3-as fokozat szükséges (B+C fokozat), földkábelesnél a 2-es fokozat is elegendő. A villámáram levezetéséhez megfelelő keresztmetszetű levezető szükséges és meghatározott távolságonként szükséges kiépíteni a földelési levezetőket.

 

Az gyengeáramú és okos eszközöket hogyan védhetjük meg a túlfeszültségtől?

A 3. fokozattal védhetjük meg a gyengeáramú és okos eszközeinket. A nagyáramú behatásoktól nem véd meg a 3-as fokozat. A túlfeszültség-védőben lévő varisztor érzékeli és vezeti le a túláramot.

 

A túlfeszültség védős hosszabbítók mekkora védelmet biztosítanak?

A túlfeszültség védelmet tartalmazó hosszabbítók és elosztók 3-as fokozatot tartalmaznak.  A hosszabbítóba épített varisztor védi meg az eszközeinket.

 

Össze van kötve a villámvédelem az épület földelésével?

A villámhárítók külön földelési körbe vannak kötve és külön földelő szondákba vannak levezetve vagyis önálló földelési rendszert alkotnak. De ezek a levezetők össze vannak kötve az elektromos elosztó szekrényből leágazó földelő szondával.

A potenciál kiegyenlítésbe vagy más néven EPH-ba az építményhez tartozó fém szerkezeteket be kell kötni. Ilyenek például a gázcsövek vagy más fémcsövek, fémkádak, fém korlátok és hasonlók. Így a fémszerkezeten esetlegesen átfolyó áram el van vezetve a föld felé.

A potenciálkiegyenlítést csak akkor célszerû túlfeszültség-védelmi eszközön vagy összekötő szikraközön keresztül megvalósítani, ha a közvetlen (galvanikus) összekötés nem alkalmazható.

 

Villámvédelmi és túlfeszültség védelmi kínálatunkat itt tekintheti meg. Villámvédelmi kivitelezést is végez cégünk valamint ipari elosztószekrények építését.

 

 

 

 

 

Kosár tartalma
Vásároljon még 29 999 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Vásároljon még 29 999 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Tovább a kosárhoz