0

Szén-monoxid-, és füstérzékelők

A szén-monoxid érzékelők elemmel működtetett eszközök, amelyek zárt helyiségekben figyelik a szén-monoxid koncentrációt, és riasztással jelenítik meg a megnövekedett mért értékeket. Felszereléséről hasznos információkat találhatsz bejegyzésünkből. A szén-monoxid kémiailag CO néven ismert, és olyan gáz, amelyet az emberi érzékszervek nem érzékelnek. Pontosan ez a tulajdonság teszi veszélyesé. Vészhelyzet esetén a füstérzékelő 85dB feletti riasztást ad, amely azonnal riaszthatja az egész házat.

A szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatban többször olvasni halálos kimenetelű esetekről, különösen, ha alvó személyeket érint. Megfelelő CO-koncentráció mellett az alvás során észrevétlenül öntudatlanság lép fel, ami külső beavatkozás nélkül halálhoz vezet. A szén-monoxid az úgynevezett nem teljes égési folyamatok során keletkezik. Ezek olyan égési folyamatok, amelyek oxigénhiányos állapotban zajlanak. Ha azonban a kandalló kellően szellőztetett, a gáz nem halmozódik fel a helyiség levegőjében, mivel ilyenkor a nem mérgező szén-dioxid keletkezik. Ha azonban a szellőzést (gyakran észrevétlenül) szennyeződés vagy eltömődés, hibás elszívórendszer stb. zavarja, vagy ha egy készülék hibás, régi vagy rosszul karbantartott, az ezekből a készülékekből származó szén-monoxid-koncentráció veszélyessé válhat.


Kulcsszavak: CO érzékelő, Szén-monoxid érzékelő, füstérzékelő, egyéb háztartási érzékelők

Rendezés:

A szén-monoxid riasztás mindig megfelelő időben figyelmeztet, ha túl sok a szén-monoxid. Ha a szén-monoxid-koncentráció túl magas, riasztás lép fel. Könnyen telepíthető az kazán vagy konvektor közelébe néhány csavarral. Használható kazánok és kémények mellett (kérjük, vegye figyelembe a távolságot), valamint konyhákban és egyéb helyiségekben. Az szén-monoxid érzékelő egyszerűen ellenőrizhető a tesztkapcsoló megnyomásával. A hangos riasztás összetéveszthetetlen, és időt ad arra, hogy biztonsági intézkedéseket tegyen a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében.

 

A gáznemű szén-monoxid halálos, és az emberi érzékszervek nem érzékelik, mivel szagtalan és színtelen. A gáz hiányos égés útján szabadul fel, például gáztűzhelyekből, kályhákból és kazánokból. A házak egyre jobban hőszigeteltek. Ez ugyanakkor megakadályozza a szén-monoxid kiszökését a házból. Ez növeli a szén-monoxid-mérgezés kockázatát. Megfelelő időben cselekedhet egy CO riasztással, amely figyelmeztet, ha a szén-monoxid szintje túl magas lesz.

 

CO-érzékelő működése a por és a szennyeződés miatt csökkenhet. Ezért fontos, hogy havonta egyszer törölje le a füstérzékelőt enyhén nedves ruhával, és évente kétszer porszívóval takarítsa ki. Ne használjon tisztítószert, és ne fesse le az érzékelőt. Ezenkívül az érzékelőt a teszt gomb segítségével rendszeresen ellenőrizni kell.

Kosár tartalma
Vásároljon még 29 999 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Vásároljon még 29 999 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Tovább a kosárhoz