0

Fényforrás és izzó kiválasztása - 2. rész: Foglalatok

2021. január 19., kedd 10:29

Előző bejegyzésünkben (ha nem olvastad volna, ITT olvashatod) áttekintettük, hogy milyen tulajdonságokat láthatsz egy fényforrás dobozán, illetve hogy melyik mit jelenthet, mire érdemes figyelni.

Most viszont áttekintjük a fényforrások foglalatait, a könnyebb kiválasztás érdekében.

De melyik része is egy izzónak a foglalat?

A foglalat általában a fényforrás alján lévő érintkezőket jelenti, amelyek által a fényforrás az áramkörbe kapcsolódik. A foglalat a legtöbb esetben kettős szerepű: fizikailag rögzíti a fényforrást a lámpatestbe egy meghatározott pozícióban (ahogyan a fényleadás szempontjából optimálisnak tervezték) és ez mellett az elektromos csatlakozást is biztosítja.

Fontos megjegyezni, hogy a foglalatoknak közvetlen összefüggése van a tápfeszültséggel, mivel a fényforrás által felvett áram a foglalaton keresztül érkezik a fényforrásba. Ezért nagyon fontos hogy tisztában legyünk azzal hogy az adott foglalatú izzó kezelésekor (üzembe helyezés, vagy bármilyen szerelés) milyen áramerősséghez és feszültségszinthez kerülünk közel. Leginkább a 230 V AC fényforrások az elterjedtek, és ezekkel is kell a leginkább vigyázni, hiszen érintése életveszélyes lehet! Természetesen fényforrás cseréjekor minden esetben az áramforrásról le kell kapcsolni a fogyasztót!

 

TÍPUSOK

 

Menetes foglalatok

 

E10 foglalat

 

Edison menetű 10 mm átmérőjű foglalat. Általában speciális kis teljesítményű és törpefeszültségű izzók foglalatja. Néha törpe foglalatnak is nevezik. Példa: hagyományos kerékpárlámpa izzó, jelzőizzók.

E10 foglalat, E10 izzó foglalat

E11 foglalat

 

Edison menetű 11 mm átmérőjű foglalat. Leginkább a 120-130 V feszültségű hálózatokon használatos, de kapható 199 V feszültségig. Létezik hagyományos, illetve gázkisüléses, halogén és LED technológiával is. Észak-Amerikában elterjedt, Magyarországon nem elterjedt típus.

E11 foglalat, e11 izzó foglalat

E12 foglalat

 

Edison menetű 12 mm átmérőjű foglalat. Leginkább a 120-199 V feszültségtartományban használatos foglalattípus. Kompakt fénycsöves (CFL), halogén, és LED-kivitelben is használatos. Észak-Amerikában elterjedt, Magyarországon nem elterjedt típus.

E12 foglalat, e12 izzó foglalat

E14 foglalat

 

Edison menetű 14 mm átmérőjű foglalat. Nagyon gyakori típus, de általában a kisebb teljesítményű csillárokban, és lámpatestekben használatos. Leggyakrabban 220-230 V feszültségű izzóknál használatos, de emellett gyakori a felhasználása dekorációs fényforrásokhoz, speciális jelzőizzók, munkalámpák izzóiként is. Minyon foglalatnak is nevezik. Az izzók általában gömb vagy gyertya formájúak, vagy ezek valamilyen változatai. Használják irányított fényű reflektor izzóknál is. Jelenleg már leginkább ledes izzókat használtunk a hagyományos volfram szálas izzók helyett.

E14 foglalat, e14 izzó foglalat

E17 foglalat

 

Edison menetű 17 mm átmérőjű foglalat. Leginkább a 120-199 V feszültségtartományban használatos foglalattípus. Változatos fejkialakítással is alkalmazzák (gömb, gyertya, cső, reflektor, stb). Észak-Amerikában elterjedt, Magyarországon nem elterjedt típus.

E17 foglalat, e17 izzó foglalat

E26 foglalat

 

Edison menetű 26 mm átmérőjű foglalat. Leginkább a 120-199 V feszültségtartományban használatos foglalattípus. Teljesítményválasztéka rendkívül nagy, az 1 W teljesítménytől a 375 W teljesítményig kapható. Változatos fejkialakítással is alkalmazzák (gömb, gyertya, cső, reflektor, stb). Észak-Amerikában elterjedt, Magyarországon nem elterjedt típus, más piacokon viszont gyakran és nagy mennyiségben használatos.

E26 foglalat, e26 izzó foglalat

E27 foglalat

 

Edison menetű 27 mm átmérőjű foglalat. Ez a leginkább elterjedt izzó és fényforrás foglalat típus. A relatív kicsi teljesítménytől a legnagyobb teljesítményig találunk ilyen foglalatú fényforrásokat. Klasszikus foglalat típus, Fő megvilágítási célokra használják, az egyik legerősebb fizikai rögzítést tesz lehetővé az Edison-menetű foglalatok közül. Felhasználási területek: lakásvilágítás, otthonvilágítás, garázs, előtér, hálószoba, konyha, nappali, de kültéri világításra is. Leginkább 230 V hálózaton üzemel, de léteznek 24 V-os izzók is, speciális gépipari alkalmazásokra.

E27 izzó foglalat

E39 (Észak-Amerika) és E40 foglalat

 

Edison menetű 40 mm átmérőjű foglalat. Ritkán használatos típus, leginkább térvilágítási, közvilágítási célokra alkalmazzák. Góliát foglalatnak is nevezik. Rendkívül erős fizikai rögzítést tesz lehetővé. Jellemzően nagy teljesítményű fényforrások foglalata.

E40 foglalat, góliát izzó foglalat

 

Bajonettes, és elforgatásra rögzíthető foglalatok

 

BA15d

 

Bajonettes foglalat, az alján levő két elektromos csatlakozóval. Gyakori típus, azonban Magyarországon nem túl elterjedt. Leginkább a 110-130 V feszültségen alkalmazzák, de kaphatóak 230 V feszültségű verziók is. Felhasználása általános, háztartási célokra.

BA15d foglalat

BA15s

 

Ennek a foglalatnak az alján van egy érintkező, valamint az oldalán csatlakozik még. Szinte csak törpe- vagy kisfeszültségen használatos, a kínálat legnagyobb része 10 és 20 V között van. Speciális izzókhoz, jelzőizzókhoz alkalmazzák.

BA15s izzó foglalat

B22

 

Igen elterjedt típus, azonban Európában ritkán alkalmazzák. Hálózati feszültségű fényforrásoknál alkalmazzák, általános háztartási és ipari célokra.

B22 foglalat, B22 izzó foglalat

GU10

 

Speciális kialakítású érintkezőkkel kialakított foglalat típus, amely az elektromos csatlakozás mellett a GU10 fényforrás rögzítését is megoldja. A két csatlakozótüske távolsága 10 mm. Elforgatva rögzíthető. Magyarországon leggyakrabban spot lámpákban, süllyesztett lámpákban, leginkább halogén, vagy LED kivitelben alkalmazzák. Fejméretek: MR-16, vagy MR-11.

GU10 foglalat, GU-10 foglalat

GX10

 

Hasonló kialakítású foglalat, mint a GU-10, azonban kompaktabb. Ritkán alkalmazzák, ekkor leginkbb speciális spot fényforrásokkal szerelik.

GX10 izzó foglalat

GU24

 

Az elektromos csatlakozás és fizikai rögzítés itt is egyben van megoldva. Leginkább CFL (kompakt fénycső) és LED technológiához használják a 110-130 V feszültségű hálózatokon. Magyarországon nem használatos.

GU24 foglalat, GU-24 izzó foglalat

GX53

 

Bajonettes, elfordításra rögzíthető foglalat. A két érintkező középpont távolsága 53 mm. Különlegesebb fényforrásoknál alkalmazzák, ahol fontos, hogy helytakarékosan megoldható legyen a rögzítés és csatlakozás. Egyre ritkábban alkalmazzák.

GX53 foglalat, GX-13 izzó foglalat

 

Fénycső foglalatok

 

G5 (T5)

 

230 V hálózati feszültségszinten alkalmazható fénycső foglalat típus. A T5 fénycsövekhez használják. Manapság a bútorvilágító lámpatestekhez vagy a kis helyigényű lámpákhoz használják.

A T5 fénycső előnye a kicsi átmérő és az energiahatékony működés.

G5 foglalat, T5 fénycső foglalat

G13 (T8)

 

T8 fénycsöveknél használatos 230 V feszültségen működő foglalat típus. Még ma is nagyon gyakori. Létezik vízmentes kültéri G13 T8 foglalat is, mellyel kültéri alkalmazása lehetséges. Vízmentes kivitelét leggyakrabban akvárium fénycsövekhez, vagy terrárium fénycsöveknél használják.

A T8 fénycsövek jó színvisszaadást (CRI, Ra) adhatnak, nagy fényteljesítményt, és még a mai LED-technológiával szemben is gazdaságos üzemeltetést tesz lehetővé. Egyébként pedig léteznek már LED fénycsövek is, amelyek előtét nélkül üzemelnek.

G13 fénycső foglalat, T8 fénycső foglalat

2G7

 

Négy, sorban elhelyezkedő csatlakozótüske. Általában U formájú kompakt fénycsöveket szerelnek vele. 2G7 foglalatú fényforrások.

2G7 foglalat, 4 pines foglalat

S14S

 

Két, vastagabb csappal csatlakozó foglalat, melyet a vonalizzókhoz alkalmaznak. Vagyis múlt időben, mert a vonalizzók gyártása hagyományos értelemben megszűnt, LED-es kivitelek azonban még beszerezhetőek.

S14S foglalat, vonalizzó foglalat

2GX13

 

Négy darab kétoldalasan páronként elhelyezett csatlakozó tüskés foglalat típus. Körfénycsövekben használatos.

2GX13 foglalat, körfénycső foglalat

G10q

 

Négy darab szimmetrikusan páronként elhelyezett csatlakozótüskés foglalat. Alkalmazása a körfénycsöveknél történik, általában körfénycsöves mennyezeti lámpatestekben használatos.

G10q foglalat, körfénycső foglalat

GR10q

 

A G10q-hoz hasonlóan elhelyezett 4 db csatlakozó, azonban itt a tüskék körüli elrendezés másmilyen. Kompakt fénycsöves fényforrásoknál alkalmazzák, úgynevezett perecizzóknál.

GR10q foglalat, perec izzó foglalat

 

Kéttüskés foglalatok

 

G4

 

Kettő szimmetrikus tüske, a tüskék között 4 mm távolsággal. Kizárólag 12 V feszültségszinten alkalmazandó. Leggyakoribb alkalmazása halogén izzókkal, de gyártják LED fényforrásokhoz is.

G4 foglalat, g4 izzó foglalat, jc g4 foglalat

GU4

 

Kettő szimmetrikus tüske, a tüskék között 4 mm távolsággal. A tüskék vastagabbak mint a G4 típusnál, valamint masszívabb a foglalat.

GU4 foglalat

GZ4

 

G5.3 / GU5.3

 

Kettő szimmetrikus tüske, a tüskék között 5,3 mm távolsággal. Leggyakrabban 12 V és 130 V közötti feszültségtartományban alkalmazzák. Gyakori az MR-16 fejmérettel együtt alkalmazva, sok esetben pedig MR-16 foglalatként hivatkoznak a GU5.3 foglalatra (tévesen). Az MR16 a fejméretet jelöli. Spot/szpot lámpákban használják, illetve fürdőszobai és bútorvilágító kisebb méretű lámpatestekben.

Gu5.3 foglalat, mr16 foglalat, mr-16, foglalat, GU-5,3

GY6.35

 

Kettő szimmetrikus tüske, a tüskék között 6,35 mm távolsággal. Általában vastagabb vagy vastagított (mint a képen látszik) a tüske, mint a G5,3 és G4 típusoknál, ezáltal könnyebben megkülönböztethető. Alkalmazzák 12 V-tól egészen 230 V feszültségű fényforrásokon is.

GY6.35 foglalat, tűlábú foglalat, Gy 6,35 foglalat

G9

 

Két érintkezős foglalat, általában hajlított drótszállal, vagy lemezből vágott érintkezőkkel. A legtöbb esetben 230 V feszültségen működik. A tüskék közötti távolság 9 mm. Létezik hagyományos halogén kivitelben és már LED kivitelben. Általános célú fényforrásokban alkalmazzák.

G9 foglalat, g9 halogén izzó foglalat

 

 

 

R7s, RX7s

 

Porcelánba ágyazott érintkező foglalat, melyet leginkább a fényvetőkbe, reflektorokba építenek. 230 V feszültségen üzemelnek. Alkalmazzák halogén, fémhalogén, ritkább esetekben CFL (kompakt fénycső), LED fényforrásokhoz is. Az R7s típus változó hosszúságú lehet, leggyakrabban a J78 (78 mm) és a J118 (118 mm) kialakítások terjedtetek el.

R7s foglalat, rx7s foglalat, ceruzahalogén foglalat, reflektor izzó

 

 

Felsorolásunk nem teljes körű, hiszen számos olyan foglalat típus létezik még, amelyek Magyarországon nem gyakoriak, valamint az általános villamosságban (villanyszerelés) nem fordul elő. Ilyenek lehetnek a jármű fényforrások, speciális gépizzók, betűzős izzó foglalatok, valamint külön a kompakt fénycsövek rengeteg-sokszor csak nagyon kicsit különböző- foglalat típusa (Pl. 2G11, G23, G24d-2, G24q-1, G24q-2, G24q-3, Gx23 stb.)

 

Hasznos forrás: https://www.bulbs.com/learning/basechart.aspx

 

 

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk

Kosár tartalma

Vásároljon még 25 000 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Végösszeg:
Vásároljon még 25 000 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Tovább a kosárhoz