0

Kismegszakítók

Az általunk forgalmazott kismegszakítók megfelelnek a hatályos termékszabványoknak és -előírásoknak, így megalapozott és tanúsított minőségű termékeket kínáluk.

Olvasd el cikkünket a kismegszakítók karakterisztikájáról és jelöléseiről.

Jellemzők:
  • Vonatkozó szabványok szerinti kialakítások
  • Széles termékkínálat, kioldási karakterisztika szerint: A, B, C, D, K, Z,
  • Többféle konfiguráció: 1p, 1p+n, 2p, 3p, 3p+n, 4p
Rendezés:

Miért van szükség kismegszakítóra?


Annak érdekében, hogy a ház "elektromos vezetékeinek" költségei megfizethetőek maradjanak, már régen úgy döntöttek, hogy a házi berendezések "üzemi feszültségét" 230 V váltakozó feszültségben határozzák meg. Ez lehetővé teszi a mindössze 1,5-2,5 mm2 keresztmetszetű kábelek használatát.

Ha egy 1,5 mm2 -es kábel esetében 16 A maximálisan megengedett áramot feltételezünk, akkor akár 3680 W (16 A x 230 V) teljesítmény is továbbítható ilyen módon. Ez a legtöbb alkalmazás vagy fogyasztó számára több mint elegendő.

Ennek a feszültségnek azonban hátrányai is vannak, amelyeket megfelelő intézkedésekkel minimalizálni kell:

Érintés elleni védelem

Minden esetben biztosítani kell, hogy a feszültség alatt álló vezetőkkel és alkatrészekkel való közvetlen érintkezés elkerülhető legyen.

Túlterhelés elleni védelem

A hálózati feszültségen működő szerelőberendezéseket megbízhatóan védeni kell a túlterhelés ellen. Egy kis számítási példa szemlélteti ezt a nélkülözhetetlen szükségszerűséget:

Ha egy aljzaton egy masszív rövidzárlat keletkezik, akkor a maximálisan megengedett 16 A helyett lenyűgöző 638,89 A (I = U : R, azaz 230 V : 0,36 Ω) áramlana át a dugalj két csatlakozó vezetékén amely hővé alakul. Egy biztosíték nélkül, amely ebben az esetben reagál és időben kikapcsolja a feszültséget, a falban lévő vezetékek pillanatok alatt leégnének.

Hogyan épül fel egy megszakító?

Az áramkör-megszakítót felső kalapsínekre vagy DIN-sínekre történő felszerelésre tervezték. Ehhez rendelkezik a szükséges reteszelőfülekkel.

A csatlakozókábeleket a kábelnyílásokon keresztül kell behelyezni és a szorítócsavarokkal rögzíteni.

Amikor a kapcsolókar "ON" állásba van állítva, a kapcsoló érintkezője zárva van.

A megszakító akkor lép működésbe, amikor az elektromágnes vagy a bimetálszalag működésbe hozza a kioldó mechanizmust. A szikraoltókamra megvédi a kapcsoló érintkezőjét a leégéstől.

Megjegyzés:
A váltókar nincs mechanikusan összekapcsolva a kioldószerkezettel. Ez azt jelenti, hogy még ha a kapcsolókart kézzel "ON" állásban tartjuk is, a kioldó mechanizmus akkor is képes kinyitni a kapcsoló érintkezőjét.

Melyek a különböző típusú kismegszakítók?

A megszakítókat biztosítékszekrényekben és alelosztókban használják, és kalapsínekre való szerelésre tervezték. Az adott berendezés vagy rendszer áramigényétől függően a legkülönbözőbb névleges áramerősségű kismegszakítók állnak rendelkezésre. Az értékek lehetnek 1 A-nál kisebbek, de akár 100 A is. A háztartási berendezéseknél általában 10-16 A névleges áramerősségű megszakítókat használnak. A megszakítási kapacitásnak legalább 4500 A-nak kell lennie.

Egy másik megkülönböztető jellemző a kapcsolható pólusok száma. A legtöbb megszakító 1 pólusú, és az adott áramkörben az áramot vezető pólust (fázist) szakítja meg. Az elektromos tűzhelyhez vagy a háromfázisú nagy villanymotorokhoz hárompólusú megszakítók állnak rendelkezésre. Ezekkel a kapcsolókkal mindig mindhárom fázis lekapcsolódik, még akkor is, ha csak az egyik fázidon van hiba.

Esetenként 2 pólusú megszakítók is kaphatók, amelyek a fázis mellett a nullavezetőt is leválasztják. Néhány ilyen megszakító kombinált kapcsolóként is kapható, amelyek hibaáram-megszakítóként is működnek.

Kosár tartalma
Vásároljon még 29 999 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Vásároljon még 29 999 Ft értékben az ingyenes házhozszállításhoz
Tovább a kosárhoz